Gyros på vildsvin

Det var rätt så många som nappade på tipset att köpa en rotogrill visade det sig. Nu får vi hoppas att de får vara hela ett tag också så vi hinner karva oss trött. Jag tror det gäller att skydda motorn så mycket det bara går från värmen.

Mitt första rotisserirecept blev en förbaskat god shawarma med pommes frites och hela faderullan - en stor succé hemma hos oss. Nu var det dags igen och den här gången besökte vi Grekland och på min grill fick det snurra gyro på vildsvin. Vildsvinet går självklart att byta mot tamgris eller egentligen vilket annat kött som helst. 

Har du ingen roterande grill så föreslår jag att du skär köttet lite tjockare innan marinering och sen grillar det direkt över glöd på både sidor så du får rejält med färg på ytan. Sen strimlar du köttskivorna fint. Det blir säkerligen exakt lika bra men du går miste om karvandet från köttrullen.


Portioner: 6
Tid: 2 timmar + minst 6 timmars marinering
Du behöver: 

Köttet

1 kg vildsvinsstek eller karré
1 dl olivolja
1 dl rött vin
2 msk citronsaft
0,5 dl lönnsirap (eller honung)
1 msk färsk finhackad rosmarin
2 msk färsk finhackad oregano
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 msk salt
1 tsk nymald svartpeppar

Övrigt

en sats tzatziki
6 pitabröd, gärna hembakta
2 stora tomater, tunt skivade
1/4 isbergssallatshuvud, strimlat
0,5 gurka, urkärnad och skuren i små stavar
1-2 rödlökar, fint strimlade i halvmånar

Gör så här: 

Börja med att skära köttet i 1 cm tjocka skivor. Blanda ihop alla ingredienserna till marinaden och mojsa ner köttet.

Låt stå i minst sex timmar. Trä sedan upp köttet på spettet och tänd grillen. Grilla köttet ordentligt och karva av det som blir färdigt allteftersom. Jag ser till att ha rejält med folie under min köttrulle så det inte blir så eländigt att städa ur grillen efteråt. Dessutom kan det karvade köttet ligga där och hålla sig varmt.

Blanda ihop tzatzikin lite innan det är matdags också. Den vinner på att stå till sig ett par timmar.

Servera i pitabröd och kom ihåg att du ska använda mycket rödlök. Egentligen ska du ha mycket av allt och känslan innan du börjar äta ska vara att det nog inte går att få i sig allt.

Bild för Anders Johansson
2016-07-20
Av
Fotograf
Anders Johansson

Mer från Anders Johansson


Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson
Bild för Anders Johansson