Juiceresternas andra andning: Skröfsbiffar med indisk kryddning

Jag är ingen juicefanatiker. Ändå använder jag min slowjuicer förvånansvärt ofta. Jag puréar tomater till sommarens färska tomatsåser. Snor ihop en gazpacho med libbsticka som inte går av för hackor. Och snart kommer jag sjuda sommarens första transparent blanche till ett osannolikt aromatiskt och mlonfluffigt äppelmos. Men idag hade enorma mängder morötter ackumulerats i kylen och jag gjorde en ljuv juice på dem med nektariner och tunt skivad lime. (Kom ihåg att kyla frukten först.) Morotsskröfset gjorde jag maffiga krocketter av.

Receptet är lite inexakt eftersom mängden vatten beror på hurdan juicare du har. Det är en ganska stor sats, men överblivna krocketer är smarriga i wraps eller att äta som de är på picknick dagen efter. Kalonji eller nigella finns på indiska eller Mellanösternbutiker. Små svarta frön, som ibland felaktigt kallas lökfrön och ger en rund rökighet.

Receptet kan varieras i det oändliga. Största delen av rotsaksskröfset bör bestå av lite mildare rotsaker som inte är trådiga -- jag föredrar morötter och/eller pasternacka. Skröfs av rotselleri, spenat och grönkål funkar bäst som en liten andel. Om du vill steka biffar kan du blanda ner kokosflingor, när de får stå och dra blir smeten så fast att den kan formas. Då bör du hacka blomkålen ganska fint så att den inte blir rå. Eller så slår du på stort och friterar lite större kroketter i rikligt med i olja. 

Till skillnad från när du friterar kött eller fisk går oljan nästan alltid bra i att fritera i dagen efter också. Jag tror att kryddorna bidrar lite till att oljan inte härsknar. Sila bara av den noga, ställ i kyl och planera en ny fritering!

 


Portioner: 8 som varmrätt
Tid: 30 minuter + ett par timmar för smeten att svälla
Du behöver: 

500 g (6 dl hårt packade) rotsaksrester från juicemaskin
500 g (1 liter) kikärtsmjöl
3-5 dl vatten
1 tsk gurkmeja
2 tsk mald ingefära
1/2 tsk kalonji (nigella)
1 dl melonkärnor eller solrosfrön
2 msk lantbuljongpulver
3 klyftor vitlök
2 tsk salt
1 tsk socker
1/2 msk hel spiskummin
1/2 tsk hela kardemummafrön
1 tsk hel svartpeppar
1/2 msk hela korianderfrön
1 dl tunt skivad lökblast eller salladslök
1/2 stort blomkålshuvud
1 liter neutral rapsolja

TILL SERVERING:

Vitlöksyoghurt (ev på sojayoghurt) med gurka eller tahinisås 
Rödkålssallad med granatäppelsirap, mynta och koriander
Melonbitar
Något annat gott du är sugen på

 

 

 

Gör så här: 
  1. Blanda rotsaksskröfs, kikärtsmjöl, vatten, gurkmeja, ingefära, kalonji, melonkärnor och lantbuljong i en stor skål.  Tillsätt så mycket vatten som behövs, konsistensen ska vara som havregrynsgrynsgröt.
  2. Mortla skalad vitlök, salt, socker, spiskummin, kardemumma, svartpeppar och koriander till fint mos. Vänd ner i kikärtssmeten. Låt stå och svälla i ett par timmar. Vänd ner salladslök. Dela blomkålen i småbitar och vänd ner.
  3. Hetta upp oljan i en djup liten stekpanna eller traktörpanna. Du behöver nästan full effekt. Lägg försiktigt ner stora klickar i oljan. Fritera tills ytan är mörkbrun. Vänd efter halva tiden. Fiska upp med stekpincett eller hålslev och lägg på dubbla lager hushållspapper att rinna av. Godast bums!

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh