p1010377

Kycklingkakor med kokos och mangochutney

Vilket straff att reinkarneras som kyckling. Sprätta omkring och lyssna på sitt eget och andras kackel. Stirra. Krafsa. Stirra lite mer. Promenera ett varv med spänd hals. Skrika i falsett och flaxa med armarna. Äta foder. Sova på en pinne. Ett i stort sett meningslöst liv om du frågar mig. I alla fall tills man får återfödas som de här goda kycklingbiffarna.

Kycklingkakor med kokos och mangochutney

Receptmakare: Lotta Lundgren

Portioner: 4

Tid: 30 inuter

  • 1 ägg
    ½ dl ströbröd
    1 dl kokosflingor
    2 msk olja
    1/2 msk kardemumma, hela frön
    2 kycklingfiléer (ersätt med quorn för vegetariskt alternativ)
    1 tsk salt
  1. Blanda ägg, ströbröd, koksflingor och olja och låt stå och svälla en stund.
  2. Rosta kardemumman i torr stekpanna tills den doftar. Krossa i mortel eller mal i kaffekvarnen.
  3. Kör kycklingfiléerna till färs i din matberedare. Tillsätt krossad kardemumma, salt och kokosblandningen, och se till att allt blandas.
  4. Forma till åtta platta biffar och stek gyllenbruna i lite olja på medelvärme.
  5. Servera med kokt ris, mangochutney (om du inte som jag är galen i picklad mango, för då tar du den istället och sauterar grönsakerna med lite soja och farinsocker så att inte allt blir syrligt), limeklyftor och sauterade, kokta eller wokade grönsaker.

Kommentarer

24 svar till ”Kycklingkakor med kokos och mangochutney”

  1. Tomas

    Jag behöver…. något gott med vinbär, röda. Efterrätt. Något. Går det att efterlysa sådant här? Har en buske med bär och besök på fredag, låter som en bra möjlighet att använda dessa men hur?

  2. Efter ett liv som matkyckling premieras förhoppningsvis pippin till ett liv ett snäpp högre upp i existensens eviga hjul.

  3. Tomas
    du kan prova pavlova

  4. Pavlova är precis vad jag också tänkte föreslå!

    Överhuvudtaget någonting med maräng är alltid lämpligt när det gäller vinbär – det är så mycket syra i dom. Kolla även Anna Billings blogg, hon skrev alldeles just om vinbär. Och Pain de Martin bakade alldels nyss bröd med vinbär i degen.

  5. http://fransktkok.typepad.com/i_mitt_franska_kk/2009/07/gâteau-aux-amandes-mandelkaka.html

    En av mina bästa matbloggar. Hennes recept är mycket goda! Kanske skulle jag rosta mandeln lite och lägga till ett par bittermandlar.

  6. Låter hemskt gott. Jag som försöker leva lite vegetariskt funderar just på om man kan byta ut kycklingen mot nån typ av böna. Kikärtor kanske? Kryddningen lät ju ljuvlig och torde passa till vegetabiliskt protein också?

  7. Det mest naturliga är nog att byta till quorn. Jag har försökt lyckas med vegobiffar i flera år men tycker det är svårt att få dem att hålla ihop. Kokt och krossad potatis, mosade kikärter med ägg som bindemedel, kanske helst lite ströbröd också skulle säkert funka men då sitter du där med en kolhydratbomb som kanske känns lite väl otidsenlig.

    En ung kvinnlig kock jag läste om för ett tag sedan hade gjort ett recept på en vegobiff med rotselleri och trattkantareller.

    Någon annan?

  8. Tomas

    Tackar för tipsen, något blir det om nu inte koltrastarna rensar busken idag. De har varit där och smakat, det har jag sett.

  9. Koltrast är inte heller så dumt även om det inte är så mycket mat på dem.

  10. Röda vinbär och kola är också gott. Kolapaj med röda vinbär? Kolasås med röda vinbär?

    Lotta: blir det nån skillnad om man använder kycklingfärs (och blandar väl med kryddor+kokos) istället för att köra kycklingfileerna i matberedaren?

  11. Stoppa vinbär i min vinbärstjuvande sparv som du sedan stoppar i Tomas koltrast enligt principen: http://hemmafru.taffel.se/2008/10/06/soba-med-kyckling-broccoli-och-pepparrot/

  12. Jag tycker att det blir bättre med färdig kycklingfärs eftersom den är mald och inte sönderskuren som färs blir när du kör den i mixer.
    Handhackad färs blir också väldigt god men det krävs ju en speciell människotyp och rätt mycket tid för att gå i land med det.

    Tyvärr tycker jag att kycklingfärsen blivit svår att få tag på. Det var länge sedan jag såg någon. Jag hoppas att Bosarp ska komma med en färs men vågar inte hoppas för mycket.

  13. Tomas

    De är rätt svårfångade de små svarta terroristerna. Men kanske om jag slänger ett fågelnät över busken men inte täcker den helt, kanske det då fastnar en fågel eller två? Ska ju inte bara bjuda på godsaker, kanske grillad koltrast?

    Det finns än bär så det räcker. Men kanske bäst att ta dem idag.

    Kycklingfärs är väl lite svårare än nöt/fläskfärs vad gäller hygien, därav frånvaron i butiker.

  14. eva

    “Sprätta omkring och lyssna på sitt eget och andras kackel. Stirra. Krafsa. Stirra lite mer. Promenera ett varv med spänd hals. Skrika i falsett och flaxa med armarna. Äta foder. Sova på en pinne.”

    Nånstans känns det ändå ganska likt ens egna liv ;)

  15. Du behöver kanske också piggas upp med lite mangochutney?

  16. Tomas

    Vinbärskaka med nötbotten med mandel, hasselnöt och lite bittermandel, en del av nötterna rostade, enligt receptet du (Lotta) länkade till.

    Var mumma för gommen.
    Fick ge mig ut och cykla på lördagen (55 km) för att bränna bort lite ;)

  17. Peter

    I och med ihopkokandet av dina kycklingbiffar så har du själv bäddat för ett rejält antal rundor återfödelse i samma “meningslösa” situation.

    Hoppas att du finner stort nöje och stor mening när du framledes återföds som biffar på någon vitsig bloggares tallrik.

    Och det vete tusan om det är så stor skillnad på den existensen och att sprätta runt på nätet, kackla blogginlägg i falsett och proppa i sig högtstående delikat “foder”.

    Men fortsätt för allt i världen att skriva roliga texter, och laga god (och kul) mat – det uppskattas.

  18. Tojje

    Så vi här på banken har längtat efter din “efter-sommaren-omstart”. Vi har ju varit kommenderade kontorsjobb inomhus hela sommaren. Vad vi egentligen har gjort förstår väl alla – läst recept. Vi har bl a gått igenom alla dina tidigare recept i brist på nya. Var ett tag hjärligt trött på din Gurksallad, men nu kommer nya ser jag.

    Välkommen “tillkaka”. DU är världens roligast.

    Tojje

  19. Straff att födas som kyckling? Nä, jag tror du måste göra ett besök inne hos Koola Viola…

    http://koolaviola.blogspot.com/

  20. Men söta, snälla, du som gör allting gott… gör du aldrig någonting av rester?

    Tänk om man tittade in här och du hade gjort storverk (=magi) av småplock som låg kvar i kylen..

    det vill jag se!

    Och så klart hjärtligt välkommen tillbaks, du skulle vara veta hur jag saknat dig under sommarn – Lotta!.

    och på slutet… gör du något på inälvor ibland? kan det bli gott?

  21. Jorma! Jag respekterar mat för mycket för att klara av att kasta bort något som fortfarande är ätbart. Enda problemet med mina rester är att de inte alls fungerar att göra recept på – det är ju bara jag som har just mina rester kvar i kylskåpet. Men låg-budget är roligt. Det ska du få mer av.

    Inälvor lagar jag nästan aldrig. Det blir så när man är hänvisad till en affär med ett köttsortiment som spänner mellan fläskkotlett och nötfärs med mycket litet däremellan. Sedan är det ju det här med att jag inte vill köpa nötkött heller. Jag är rätt dålig på inälvor om sanningen ska fram. Anklever använder jag som en smaksättare i ljus frikadellfärs men det är ju en lyxprodukt så det räknas egentligen inte. Min danska vän Sally har lovat lära mig en rätt på fyllda hjärtan, men det har inte blivit av. Räknas tunga till inälvorna? Lammtunga är ju otroligt gott.

    Tack för fina ord. Jag har varit lite upptagen med nytt jobb och allt vad det innebär men hoppas kunna hemmafrua lite oftare framöver. Vi ses.

  22. Veronica

    Jag har testat receptet med quorn och det blev supergott! För svar på helt vegetariskt alternativ.

  23. Menar du det? Då ändrar jag i receptet. Trots att jag är lite rädd för quorn. Fast av höga höjder, hårda sporter, rymden och quorn är jag helt klart minst rädd för quorn.

  24. Marianne

    Nej men gudars, hoppas mina höns inte läser detta.//M
    http://kackel.blogspot.com/