Tuff tjuvskytt: Lincolnshire poacher med balsamicosyltad lök

Så var det fredag och jag såg fram emot en effektiv arbetsdag avslutad i ett sävligt fredagsmys. Riktigt så blev det förstås inte, planen brast redan vid åttasnåret i morse då det stod klart att vabb var dagens melodi.

Men jag har i alla fall laddat tills i kväll med en rejäl bit av Lincolnshire poacher, förra året utsedd till bästa moderna brittiska ost. Jag smakade den vid mitt besök på La Fromagerie i London förra våren, både den rökta och den vanliga med minst fjorton månaders lagring. Nu har Möllans Ost hämtat hem poachern åt oss och det var ett kärt återseende.

Jag har sagt det förr och upprepar: Brittiska ostar måste vara nästa stora trend i ostdiskarna, inte bara för anglofiler. Vi kan snacka oss blå om våra svenska ostar ( ja,  jag gillar också Västerbottensost, Oviken och några till) men ystningskulturen i Storbritannien är så mycket mer levande än här hemma – vilket vi väl kan tacka vår överdrivna pastöriseringsnoja för – och vi har en bra bit att vandra innan försöksverksamheten på en del av våra nyöppnade gårdsmejerier når upp i den klassen.

Brittiska ostar är dessutom utmärkta att kombinera i matlagning med våra nordiska ingredienser, eftersom klimatet och betet är så pass lika. Ostproduktionen i Storbritannien exploderade på 90-talet och kanske är det som den forne Blur-basisten, numera ostproducenten Alex James påstår: “Våra fans köper inte skivor längre, de köper ost”. Vem blir den första svenska popsjärnan som sadlar om till mejerist?

Poachern tillhör verkligen inte de inställsamma komjölksostarna. Smaken, som varierar med årstiderna, är väl utvecklad med en tydlig bitterhet. Fantastisk tillsammans med lite syrliga kondimenter som en plommonkompott, piccalilli,  eller ännu hellre: balsamicosyltade schalottenlökar.

Jag brukar köpa en italiensk sort i lösvikt, men vid en inventering av skafferiet nyligen upptäckte  jag flera presentflaskor med balsamico som bara stod och dammade så då bestämde jag mig för att sylta lök för att göra av med dem.

Balsamicosyltad schalottenlök

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 1 burk

Tid: 40 minuter + över natten

  • 500 g schalottenlök
  • 1 liter vatten
  • 1/2 dl salt
  • 2 1/2 dl balsamicovinäger
  • 2 msk muscovadosocker
  • 1 tsk svartpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  1. Dag 1: Skala löken genom att förvälla den i kokande vatten några minuter så att ytterskalen lossnar. Skär av toppsnibb och rot.
  2. Lös upp saltet i vattnet till en lag i en bunke. Lägg i lökarna, lägg på ett fat som tyngd så de håller sig under ytan och låt stå i kylen tills nästa dag.
  3. Dag 2: Koka upp socker, vinäger och kryddor i en kastrull (på med simglasögon om du är känslig). Lägg i löken och låt sjuda i en kvart. Häll upp lök, kryddor och lag på en absolut rendiskad burk. Låt stå och dra i minst två veckor innan du äter upp allihop – förslagsvis till Lincolnshire poacher. 

Kommentarer

5 svar till ”Tuff tjuvskytt: Lincolnshire poacher med balsamicosyltad lök”

  1. Åh, det både låter och ser klockrent ut!
    Jag skriver helt enkelt: tack för osttips och recept, och ha en riktigt bra helg!”

  2. Du, detsamma, Annika!

  3. Örjan

    “överdrivna pastöriseringsnoja”
    Undrar/vet du?
    Får man tillverka ost på opastörierad mjölk i Sverige?

  4. Så förbenat goda lökarna verkar vara, ännu ett gott grilltillbehör att prova. (Som om det inte fanns tillräckligt redan i recepthögen…)