Malin Sandström:
Julmat: Brysselkål är min favorit, och nog julens klart mest underskattade grönsak nu när tidigare ledaren grönkålen gått från tallrikspynt till hipsterkramad bristvara. Vill du omvända en brysselkålsskeptiker i jul? Klyv kålknopparna på mitten, koka i riktigt salt vatten några minuter och bryn sedan halvorna gyllene i stekpannan - som Lisa och jag gjorde i radio julen 2011. (Psst! Inslaget går också att plocka ner som podd via webben eller i iTunes)
Anders Johansson:
Julmat: Åh, jag är så tråkig på jul. Traditionalist och i regel åker vi dessutom bort så jag har inte hand om julmaten i sån hög grad.En sak som under de senaste åren vuxit fram som lite av en enkel favorit är sörsurt fläsk. Jag gör aldrig speciellt mycket av det och det lilla som blir går alltid åt väldigt fort på julafton.
Julklapp: Jag är långtifrån någon expert på kaffe men till jul brukar jag alltid lägga några hundringar på lyxigare kaffe. Besök en specialistbutik och köp ett kaffe som smakar annorlunda och spännande. Passa också på att köpa kaffe i julklapp till andra. För övrigt är en bra kaffekvarn en av de riktigt bästa julklapparna.
Anna Billing:
Julmat: Trendig eller inte, grönkål i form av halländsk långkål har vi alltid ätit, och den vill jag inte vara utan på julbordet. Den ska förvällas i skinkspad, stekas i skinkflott och sedan puttra med reducerad grädde. Länk till klassikern i moderniserad laktovegoform hittar du här!
Traditionella här: http://taffel.se/recept/hallandsk-langkal
PS: Jens underbara estniska svampsallad kan jag inte heller få nog av. Introducerade den för ett par år sedan och den har försvarat sin plats sedan dess.
Ylva Porsklev
Julmat: Jag brukar inte gå igång på julmaten förrän dagarna efter julafton. Älskar att plocka bland resterna i kylskåpet. Köttbullar ÄR godast kylskåpskalla. Julbordets kvarlevor kan dock behöva piggas upp med nya grönsakstillbehör. Den här sötsyrliga kålen passar till såväl revben som skinka och korv. Och finns det några grönskålsblad kvar är det bara att slänga in dem i mikron.
Julklapp: Det är många som redan har insett dess storhet, men har du en vän som inte äger ett microplane rivjärn är det en ypperlig present. Den futtiga högen med citronskal som är mer mosad än riven är ett minne blott. Själv delar jag in mitt liv i före och efter microplane.
Lisa Förare Winbladh:
Julmat: Visserligen tycker jag att julen ska hållas kort. Men i mellandagarna vill jag ändå gärna äta vansinnesgod julgröt till lunch. Efter ett par dagar kan den varieras med havrekrossgröt med smör, aprikoser och mandel.
Julklapp: Mitt leende blir alltid stelt när jag får saker jag inte vill ha -- eftersom huset redan är fullt med skräp. Det värsta som finns är att få ännu en ölöppnare med en debilt stirrande tomte i julklapp. Bra klappar är sådant som verkligen går åt. En användbar glasburk med hemgjord granola till exempel.
Enkel sill som kan göras med andan i halsen fem minuter innan gästerna kommer om det krisar. Godast är den dock dagen efter.