Vårt dagliga bröd, giv oss i… eftermiddag
Den absoluta merparten av allt bröd som säljs i svenska butiker, säljs efter klockan 15. Ändå levereras alltihop på morgonen, helst innan klockan nio. Det känns fel på något sätt – jag vill ju ha brödet så färskt som möjligt.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9330","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"165","height":"243","alt":""}}]]Köp butikens eget bröd i så fall, svarar någon. Men det vill jag inte heller, för det butiksbakta brödet är faktiskt ofta av sämre kvalitet.
En av de första artiklarna jag skrev i mitt då nystartade nyhetsbrev Salt – Svensk Affärs- och Livsmedelstidning handlade om det dagliga brödet. 1998, när jag skrev artikeln ifråga, köptes 70 procent av allt bröd i butikerna efter klockan 15. Idag har butikerna utsträckt sina öppettider långt in på kvällskvisten. Och jag, liksom många med mig, har lagt inköpsrundorna allt senare på dygnet. Till tidpunkter då vi allt oftare möts av brödhyllor som är i stort sett tomma. Det som finns kvar är dessutom det som ratats tidigare under dagen, och således inte ens bakat idag, utan igår, eller förrgår eller förra kvartalet.
Handeln vill helst ha brödhyllan färdigpackad innan butiken öppnar, om det går. Sedan får brödet ligga där hela dagen, och när kunderna väller in i allt stridare strömmar under eftermiddagen så har det hunnit gå uppemot ett halvt dygn sedan det bakades. Om det nu finns kvar över huvudtaget.
Visst är det allra godaste brödet det man bakat själv. Men de allra flesta av oss hinner inte med att baka det dagliga brödet, och om man har en familj fylld av smörgås-junkies, blir det istället så att det hembakta brödet blir guldkanten i tillvaron. Precis tvärtemot hur det var i min barndom – min duktiga mor bakade själv, men ibland fick hon ett ryck och köpte tekakor, Skogaholmslimpa eller Hönökaka till sina jublande barn.
Handlarnas krav om tidiga leveranser tvingar industribageriernas personal att stiga upp i svinottan. Visserligen har tekniska landvinningar med mixer och annat förenklat det hela något, men de är ändå på jobbet långt före de flesta av oss andra. Och brödbilschaufförerna likaså.
1998, när jag dribblade denna boll första gången, så vågade sig mina intervjuoffer (VD:ar för Skogaholms och Bageriförbundet) till och med på att indikera att brödet skulle kunna säljas billigare om man bara fick leverera det senare på dagen. Färskare bröd till lägre priser – vad sägs om det?
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"9331","attributes":{"class":"media-image alignright","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"165","height":"253","alt":""}}]]Nu protesterar någon och säger att man visst kan köpa färskt bröd i butiken. Snart sagt varenda butik lockar ju med nybakt bröd!
Då svarar jag: tack, men nej tack. Det butiksbakta brödet köper jag endast i undantagsfall. Det är visserligen jättegott, om man råkar få fatt i något som faktiskt är nybakt och sedan äter upp det tämligen omgående. Men som dagligt bröd fungerar det inte, eftersom det faktiskt ofta håller en sämre kvalitet.
Kvalitetsförsämringen kommer sig av att det förlorar mer vätska än vanligt bröd då det gräddas två gånger. Dessutom är det ofta fryst och upptinat innan gräddningen, en process som påskyndar brödets åldrande.
Norska livsmedelsmyndigheten Mattilsynet anser till och med att bake off-bröd som varit fryst borde märkas så att konsumenterna vet att kvaliteten kan vara lägre.
Själv anser jag förstås att någon borde betala mig en liten slant (stor slant går också bra, förresten) varje månad så att jag kunde jobba lite mindre och baka lite mer. Men i väntan på det så kanske brödbranschen och handeln ska fundera lite på kundernas och personalens bästa, och se till att det åtminstone finns något bröd kvar när jag kommer och ska handla.
Och gärna att det fortfarande är lite halvljummet. Då tror jag ni skulle sälja mycket mer. Åtminstone till mig.
Hur ska brödet i butiken bli bättre? Är bagare lata eller borde de vara latare? Vilka är de bästa bakeoffbröden? Debattera i vår butiksbrödsdebatt!