Vegetarisk fisksås a.k.a f*sksås

Jag är inte vegetarian men försöker laga vegetariskt så ofta jag bara kan för att jag gillar att ha mycket grönsaker i mitt liv. Inte bara som skådebröd utan helst på närmare håll, i magen. Jag lagar också asiatisk mat så ofta jag kan. Dels för att gillar när maten smakar mycket och för att det är temat på den här bloggen.

Det brukar gå finfint att kombinera de två men ibland blir det tvärstopp. Det är framförallt när receptet innehåller en ingrediens som jag verkligen gillar, nämligen fisksås. Det blir inte riktigt samma sak att ersätta den unkna såsen gjord på fermenterad fisk med salt och soja även om det går. Och även om jag har sett att det står i recept att det ska finnas vegetarisk fisksås att köpa i asiatiska affärer har jag aldrig hittat någon.  Är det någon som har sett spöket i verkligheten?

För alla vegetarianer och veganers skull blev jag därför sugen på att koka ihop en egen liten häxbryggd. Jag hade en idé om att koka ihop massa umamistinna ingredienser som alger, miso, shitake och soja och tillsätta tamarind (en syrlig thailändsk frukt som säljs i puréform) eller umeboshi (japanska inlagda plommon) för syrans skull. Jag tänkte också att det kanske vara fint att basera såsen på den ljusa och lite sötare thailändska sojan för att få till den bärnstensliknande färgen och inte få ett för mörkt och mustigt resultat. Efter lite googling bekräftades min tes av andra receptkreatörer och jag bestämde mig för ett hopkok utifrån vilka ingredienser som fanns hemma. 

Den vegetariska fisksåsen, aka f*sksås blev riktigt god, särskilt nu när den har stått på lagring i över två månader. Tack och lov smakar inte f*sksåsen fisk, utan man kan känna smaken av både svamp, soja och tamarind. Den är inte lika salt som originalet men det saknar också fränheten som den traditionella fisksåsen, särskilt den av sämre kvalitet, kan ha. Jag lät f*sksåsen stå framme en vecka i rumstemperatur innan jag slängde in den i kylen. Där har den mognat och utvecklats smakmässigt i nästan två månader. Nästa gång ska jag testa att låta flaskan stå framme lite längre i solen för att se om smakerna utvecklas än mer. 

Resultatet är hur som haver riktigt bra. Det är en f*sksås som är så god att man vill använda den som smaksättare i allt möjligt, från wok till dippsåser och salladsdressingar och jag ser verkligen fram emot att  börja laga med den på riktigt. Kanske blir det vegetariska Hakka-nudlar eller Pad Thai till middag nästa vecka? 


Portioner: Ca 5 dl
Tid: 40 minuter
Du behöver: 

10 g torkade wakame
10 g torkade kombualger
20 g torkade shitakesvampar, skivade
5 msk saltade fermenterade svarta bönor
3 msk misopasta
2 dl ljus thailändsk soja
3 msk kinesisk soja
2 msk tamarindpasta

Gör så här: 

1. Koka upp 2,5 dl vatten. Lägg algerna, svampen, bönorna och mison i en bunke. Häll på det heta vattnet och låt stå 30 minuter.
2. Häll allt i en finmaskig sil och pressa ned avkoket så att så mycket vätska som möjligt pressas ur. Blanda ned de två sojasorterna och tamarindpastan.
3. Häll upp i en flaska med spännkork. Du kan använda den direkt eller låt flaskan stå en vecka eller längre i rumstemperatur. 
4. Förvara i kyl och använd på samma sätt som fisksås.

Bild för Ylva Bergqvist
2017-11-03
Av

Mer från Ylva Bergqvist


Bild för Ylva Bergqvist
2017-10-23
Bild för Ylva Bergqvist
2017-09-13
Bild för Ylva Bergqvist
2017-06-19
Bild för Ylva Bergqvist
2017-06-13
Bild för Ylva Bergqvist
2017-01-31