Fluffigaste påskgodiset: Marshmallows

Påskförberedelserna är i full gång här hemma. Barnen har tillverkat femtielvatusen påskkort att deala till sig smågodis med av byborna på skärtorsdagen och så firar vi som vanligt påsk med släkten. Eftersom min mans morbror är tokig i skumgodis tänkte vi göra honom extra salig i år och ta med egna marshmallows.

Jag har ganska länge velat prova, och inte blev önskan mindre efter Öhmans inspirerande bloggpost efter Hugh Fearnley-Wittingstalls recept. Men så tycker jag inte att ren socker/vaniljsmak är så kul och funderade på vad jag skulle pimpa dem med. Violessens kanske? Eller passionsfrukt? Eller fläder och björnbär? Eller rosor och hallon? Eller varför inte alltihop? undrade dottern och hämtade infrysta bär och flädersaft från boxen i garaget och vips var köket förvandlat till en vitpudrad marhsmallowverkstad.

Makalöst goda blev de och även om massan inte kan svälja hur mycket smaksatt vätska som helst, slår de fruktiga tonerna igenom när du tuggar. Flädern blev svagast, men lika frisk som doften som slår emot dig när du passerar en buske i slutet av juni.

Tanken är inte direkt ny,  marshmallows har historiskt smaksatts med rosenvatten och tillverkades ursprungligen av geleaktiga rötter från marshmallows, läkemalva. Det får jag prova en annan gång. Glad påsk så länge - ifall jag inte hinner posta fler inlägg innan dess.

Smaksatta marshmallows

Receptmakare: Anna Billing, fritt efter ÖHMan/Fearnley-Wittingstall

Portioner: 70-80 st

Tid: Räkna 3 timmar, så är du helt hemma

För marshmallows gäller samma grundprinciper som för maräng: rena skålar och verktyg utan fettrester. Gnid med citronskiva om du vill försäkra dig om att den är ren. Äggvitekonsistensen påverkas dessutom positivt av syran i bären (enl Hedh), vilket gör att effekten av vätsketillsatsen blir mindre. Överdriv dock inte smaksättningen, då kan mashmallowsen bli fuktiga. Får du gulor över kan du använda dem till sauce maltaise. Använd helst termometer för att hålla koll på sockertemperaturen, annars låter du den sjuda i cirka tjugo minuter.

  • 3 äggvitor
  • 7 dl strösocker
  • 4 dl vatten
  • 2 pkt (32 g) gelatinblad
  • 2 1/2 dl maizena
  • 2 1/2 dl florsocker
  • Neutral olja t ex kokosolja till form
  • Smaksättare: 2 msk violessens/ 3 msk passionsfruktjuice/ 3 msk hallon- eller bjönbärsjuice/ 2 msk flädersaftkoncentrat
  1. Koka upp vatten och strösocker till en sockerlag. Sjud den tills den når 122 grader, vilket tar en liten stund.
  2. Blötlägg under tiden gelatinbladen i kallt vatten.
  3. Vispa äggvitorna fluffiga i en assistent och passera samtidigt frukt eller bär som ska användas. Hallon och björnbär använder du juicen av som blir när de tinat, passionsfrukterna passeras.
  4. Vispa ner de uppblötta gelatinbladen, några i taget, i den färdiga sockerlagen. Tillsätt sedan smaksättaren och rör om.
  5. Sänk varvtalet på assistenten till lägsta snäppet och tillsätt den heta sockerlagen sakta i en fin stråle. Värmen får äggvitorna att fluffa upp och du har en skummig sås som behöver få svalna av under omrörning för att gelatinet ska behöva verka och bli marshmallowmassa.
  6. Tiden det tar beror på sockertemperaturen och hur hårdvispade äggvitorna egentligen var (fick olika tider olika gånger), men som tumregel kan vi säga trettio minuter. Då har du god tid på dig att olja en form med raka, höga kanter så länge. Det du ska titta efter är att smeten ska likna fluffigt vispad grädde: vispen ska lämna spår, men massan får inte ha stelnat så mycket att den fastnat på vispen, utan ska lätt gå att spatla ner jämnt i den oljade formen.
  7. Låt sedan formen stå i 1-2 timmar. Blanda florsocker och maizena och sikta över den stelnade ytan. Prova vippa formen så att du ser att smeten lossnar, annars kan du skära runt formen med kniv.
  8. Stjälp hastigt upp mashmallowsplattan på en stor skärbräda med den pudrade sidan nedåt. Sikta över mer florsocker och maizena och se till att du pudrar över kanterna. Skär sedan marshmallowsbitar med en stor vass kniv och rulla runt dem en extra gång i blandningen innan du lägger dem i en lufttät burk. Färska är de gudomliga och efter några timmar ännu bättre.
  9. Som du ser är det bara smak och fantasi som sätter gränser. Lite arrak eller galliano? Eller rosenvatten eller apelsinblomsvatten om du har en slatt över. Berätta gärna i kommentarerna om du filurar ut något extra bra.

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing