Kakkavalkad: Skånsk äpplekaka

Just så heter det, inte någon välartikulerad äppelkaka här inte. Det passar faktiskt inte alls för en så ruff, provinsiell skapelse. I det bördiga Skåne odlades förr mycket råg och man bakade med skållat rågmjöl för ett mer saftigt och sött resultat, som till exempel kavring. Det är av den, eller kryddlimpa, som man gör en äkta skånsk äpplekaka.

Grunden till det här receptet hittade jag i svärmors kokbok från 30-talet. Då gjordes den rätt och slätt på kryddlimpa, smör, socker och äpplemos. Ströbrödet ingick då enbart som ”uppstjälpningshjälp” men har liksom kommit att ta över. Ett finurligt användande av gammalt bröd är det i alla fall och jag tycker inte att du ska banga att prova även med andra mörka rågbrödsskalkar åt det lite söta hållet. Fynda på bageriernas ”dagen efter”-hylla. Vörtbröd går säkert också bra.

Äpplena bör vara lite syrliga och robusta för att kontrastera mot brödets fylliga sötma, och det kännetecknar de flesta sena äpplen som finns tillgängliga i gåsatider, då denna kaka är ohotad dessertetta. Råkade snegla åt min lagerbuske, så i sista minuten åkte två blad i äppelkoket.

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 6

Tid: 40 minuter

Om annat bröd används tillsätter du  1 tsk mald anis/fänkålsfrö/kummin, 1 tsk ingefära, 1 msk kanel och ytterligare farinsocker efter smak.

  • 1 1/2 kg stora äpplen, gärna Gravensteiner
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 lagerblad
  • 1 1/2 liter riven kavring eller kryddlimpa (drygt en limpa)
  • 2 dl farinsocker
  • 175 g normalsaltat smör
  • Till servering:
  • Vaniljglass eller vaniljsås
  1. Sätt ugnen på 175 °C.
  2. Skala, kärna ur och tärna äpplena. Blanda i kastrull med strösockret och lagerbladen. Låt puttra tills frukten kokat ihop. Jag har medvetet snålat med sockermängden med tanke på glassen, smaka av och öka på om du vill.
  3. Riv brödet grovt på rivjärnet eller kör i matberedare.
  4. Smält smöret i stekpannan och blanda med farinet (och eventuella kryddor). Tillsätt brödsmulorna och stek dem sakta.
  5. Fiska upp lagerbladen och varva smulor och äpplen i en ugnsfast form. Börja och avsluta med smulorna.
  6. Grädda i 20 minuter i mitten av ugnen.
  7. För att fixa en knäckig yta strör du över en nypa socker och höjer temperaturen/ flyttar upp kakan till övre delen av ugnen i några minuter.
  8. Låt kakan ”stå till sig” en stund. Ev. kan du göra steg 7 innan servering. Servera gärna med vaniljglass eller en flod av äkta tjock, gul vaniljsås.

 

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing