Blåmusselgryta med persiljerot och fänkål

Receptmakare: Henrik Francke

Portioner: 4

Tid: 30 minuter

En mumsig gryta för djupa tallrikar. Man får inte vara rädd för att äta lite med händerna. Receptet bjöds jag på av min vän Anders Kroon från Smögen. Receptet tidigare publicerat i Locket på, Kakao förlag.

  • 2 nät (ca 2 kg) tvättade blåmusslor
  • 1 vitlöksklyfta
    1 gul lök

    2 limefrukter

  • ca 3 dl vatten
    3 dl grädde
    1 skivad fänkål
  • 4 persiljerötter eller små palsternackor
  • smör till fräsning
  • salt, nymald vitpeppar
  • Till servering:
  • brödkrutonger
  1. Skrubba musslorna och släng alla som inte sluter sig vid en lätt påknackning. Skala och finhacka lök och vitlök. Pressa limen och riv skalet fint. Fräs vitlöken och den gula löken i smör till de mjuknat något.
  2. Tillsätt musslor, limeskal, pressad lime och vatten. Koka upp hastigt tills musslorna öppnar sig.  Sila av musslorna och behåll buljongen. Släng de musslor som inte öppnat sig.
  3. Skala persiljeroten och skiva den tunt. Skiva fänkålen tunt. Tillsätt vispgrädde till buljongen, sjud persiljeroten mjuk och fiska sedan upp den.
  4. Sjud fänkålen mjuk på sätt. Sjud ihop soppan till önskad konsistens, cirka 10-12 min. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg musslorna i tallriken med persiljerot och fänkål, slå över soppan och toppa gärna med brödkrutonger.

Bild för Henrik Francke

Mer från Henrik Francke


Bild för Henrik Francke
Bild för Henrik Francke
Bild för Henrik Francke
Bild för Henrik Francke
Bild för Henrik Francke